Voeg deze uitbreiding toe aan jouw dossier om je aandoeningen, ziektes, ongevallen en dergelijke te bewaren en beheren. Zowel historische gegevens als huidige gegevens zijn hiervoor van belang om te verzamelen en registreren. Op deze manier bouw je eenvoudig jouw persoonlijke medische geschiedenis op.
Een bijgehouden en volledig dossier draagt bij aan een effectieve behandeling. Nodig daarom je dokter en andere zorgverleners of hulpverleners uit voor Drimpy en bepaal zelf wie toegang tot jouw dossier heeft.
Documenten
In een medisch dossier staan alle gegevens rondom uw behandeling, zoals onderzoeksuitslagen, röntgenfoto’s, of (verwijs)brieven aan een specialist of huisarts. Uw hulpverlener is verplicht om dit in een medisch dossier bij te houden.
Steeds vaker leggen behandelaars deze gegevens vast in een elektronisch patiëntendossier (EPD). De inhoud van zo’n elektronisch opgeslagen dossier is hetzelfde als dat van een papieren dossier. Voordeel is wel, dat het elektronisch dossier sneller en gemakkelijker in te zien is.
Onderzoek
Medisch onderzoek is in de eerste plaats de benaming voor elke medische test die wordt uitgevoerd om een medische diagnose te geven en/of om een ziekte op te sporen.
Medisch onderzoek bestaat in sommige gevallen uitsluitend uit een anamnese in combinatie met lichamelijk onderzoek. Dit kan in principe binnen een enkele ruimte gebeuren en vereist alleen instrumenten in handen van de arts (bijvoorbeeld de huisarts). Bij ingewikkeldere vormen van medisch onderzoek worden bijvoorbeeld monsters van weefsel en lichaamsvocht genomen en naar een medisch laboratorium gestuurd voor analyse, of er is wat ingewikkeldere medische apparatuur en een steriele werkomgeving vereist.
Diagnostisch proces
Voordat de arts een diagnose stelt moet hij alle relevante informatie verzamelen. Het probleem is dat hij van tevoren niet kan weten wat relevante informatie is. Informatie wordt pas relevant in het licht van een hypothese.
Tot relevante informatie kan behoren:
De symptomen van de ziekte. Daartoe rekent men:
- De klachten die de patiënt noemt, bijvoorbeeld buikpijn, koorts.
- Zichtbare, hoorbare, en voelbare verschijnselen, bijvoorbeeld: huiduitslag, een ruis in de longen, een knobbeltje.
- De medische voorgeschiedenis van de patiënt.
Relevante omstandigheden uit het leven van de patiënt, bijvoorbeeld:
- Werkt de patiënt met bepaalde giftige stoffen?
- Is de patiënt onlangs in de tropen geweest?
- Laboratoriumonderzoek aan lichaamsvocht of weefsel van de patiënt, bijvoorbeeld door te onderzoeken of de samenstelling van bloed en urine is veranderd (klinisch chemisch onderzoek).
- Microscopisch onderzoek van weefsel zoals na het nemen van een biopsie, een kweek om ziekteverwekkende bacteriën op te sporen en te determineren. Een ziekte kan soms herkend worden door de ophoping van bepaalde eiwitten, zouten of cellen of aan de aanwezigheid van bepaalde antistoffen in het bloed.
- Beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld een röntgenfoto.
- Waarnemingen tijdens een kijkoperatie of een gewone operatie.
- De reactie van de patiënt op bepaalde (proef-)behandeling of medicijnen.