De bloeddruk of tensie is de vloeistofdruk in het slagadersysteem. De bloeddruk wordt weergegeven door middel van twee kengetallen, de systolische druk of bovendruk en de diastolische druk of onderdruk. Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Bij een waarde boven de 140/90 mmHg is de bloeddruk te hoog. Dit moet dan wel vastgesteld worden na meerdere metingen gedurende een langere periode.

De bloeddruk schommelt namelijk voortdurend. In de ochtend en avond is de waarde vaak wat lager dan ‘s middags. Ook stijgt de bloeddruk tijdens bewegen, praten of emoties. Om echt vast te stellen of de bloeddruk te hoog is, moet deze daarom op verschillende tijdstippen gemeten worden. Soms stelt de arts een 24-uurs bloeddrukmeting voor om een nauwkeurig beeld te krijgen van de bloeddruk.

De meeste mensen ervaren maar weinig klachten wanneer ze een te hoge bloeddruk hebben. Hierdoor lijkt een hoge bloeddruk misschien ongevaarlijk, maar schijn bedriegt. Wanneer de bloedvaten namelijk te lang onder een hoge druk staan, kan dit erg gevaarlijk zijn. Zo loop je het risico om schade aan je bloedvaten op te lopen. Denk bijvoorbeeld aan aderverkalking. Daarnaast kun je problemen met je hart of nieren oplopen. Ook is de kans op een beroerte aanwezig. Het is dan ook begrijpelijk waarom er meteen actie moet worden ondernomen als de bloeddruk te hoog blijkt te zijn.

Het komt regelmatig voor dat er geen duidelijke oorzaak is voor een hoge bloeddruk. De één heeft hier sneller last van dan een ander. Wel kan het erfelijk zijn en zijn er families waar een hoge bloeddruk vaker voorkomt dan in andere families. Ook kan een hoge bloeddruk te maken hebben met je levensstijl. Mensen met overgewicht, een ongezond eetpatroon, rokers, of het nuttigen van teveel alcohol kunnen te maken krijgen met een te hoge bloeddruk. Sommige mensen krijgen een hogere bloeddruk door bepaalde medicijnen. Vaak kun je in de bijsluiter wel lezen of dit één van de bijwerkingen is.

Een lage bloeddruk wordt veel minder snel opgemerkt dan een hoge bloeddruk. Dit komt omdat lang niet iedereen last heeft van de symptomen die bij een lage bloeddruk horen. Een lage bloeddruk kan erg vervelend zijn, maar is niet gevaarlijk. Door de symptomen die iemand kan hebben, is het echter wel verstandig te proberen een normale bloeddruk te krijgen.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand een lage bloeddruk kan krijgen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je bloeddruk omlaag gaat door een griepvirus. Wanneer het virus weer uit je lichaam is, is je bloeddruk doorgaans ook weer normaal. Ook bij maagproblemen kan je bloeddruk dalen. Andere oorzaken zijn:

  • Uitdroging
  • Te veel alcohol gedronken
  • Bepaalde medicatie
  • Een allergische reactie
  • Bloedverlies

Een lage bloeddruk kan tijdelijk zijn en duurt soms slechts een paar dagen. Dit is echter niet altijd het geval en daarom is het raadzaam om goed in de gaten te houden of je bloeddruk weer stijgt of dat je een lage bloeddruk blijft houden. In het laatste geval kun je het beste naar de huisarts gaan en om hulp vragen. Combineer deze uitbreiding met de ‘Gewicht’, ‘Hartritme’ en ‘Sigaret & Tabak’ uitbreidingen om een nog beter inzicht te krijgen en om verbanden te kunnen leggen.

©2021 Drimpy

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account