De bloedsuikerspiegel geeft de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed weer. Het bloedglucosegehalte wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). Onder normale omstandigheden blijven de bloedglucosewaarden de gehele dag binnen de grenzen van 4 tot 8 mmol/l. In de ochtend is doorgaans sprake van het laagste niveau en na het eten van een maaltijd juist een verhoogd glucosegehalte. Bij diabetes mellitus is het lichaam niet meer in staat om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Zonder behandeling van suikerziekte blijft de bloedsuikerspiegel buiten de grenzen schommelen. Zelfs bij een goede diabetescontrole kan de bloedglucosespiegel zich nog steeds op bepaalde momenten buiten de normale grenzen bevinden.

Controleren van je bloedsuikerspiegel is van belang. De jarenlange aanwezigheid van verhoogde bloedglucosewaarden kan leiden tot beschadiging van de kleine bloedvaten. Dit verhoogt op zijn beurt het risico op het ontwikkelen van complicaties op de lange termijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: oogziekte (retinopathie), nierziekte (nefropathie), zenuwziekte (neuropathie) en hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, hartaanval, hartfalen). Bij personen met diabetes type 1 kunnen deze complicaties ontstaan vanaf 10 tot 15 jaar na de diagnose. In geval van diabetes type 2 kunnen deze complicaties in minder dan 10 jaar na de diagnose optreden. Dit heeft te maken met het feit dat type 1 diabetes vaak al langdurig aanwezig is voordat de diagnose wordt vastgesteld. Door middel van het controleren en stabiel houden van de bloedglucosespiegel kunt u het risico op deze complicaties aanzienlijk verminderen.

Gebruik deze uitbreiding om je bloedsuikerspiegel bij te houden. Combineer deze uitbreiding met de ‘Calorie inname’, ‘Cholesterol’ en ‘Gewicht’ uitbreidingen om een nog beter inzicht te krijgen en om verbanden te kunnen leggen.

©2021 Drimpy

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account