Cholesterol is een organische verbinding en een vetachtige stof. Cholesterol hoort tot de groep van de sterolen. In 2 gevallen kan cholesterol het risico op hart- en vaatziekten vergroten: als het cholesterolgehalte te hoog is en als de verhouding tussen de soorten LDL-cholesterol en HDL-cholesterol scheef is. Vooral een scheve verhouding geeft een hoger risico.

De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.

Een verhoogd cholesterol is geen ziekte en geeft op zich geen klachten. Maar als uw cholesterol jarenlang verhoogd is, kan de stof zich in de vaatwand ophopen. Uw bloedvaten worden daardoor nauwer en kunnen op den duur dicht gaan zitten. Dan kunt u problemen krijgen met hart en vaten, bijvoorbeeld angina pectoris (pijn op de borst), nierschade, een hartinfarct of een beroerte.

Een hoog LDL-cholesterolgehalte is één van de risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Andere factoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten zijn diabetes mellitus (suikerziekte), reumatoïde artritis, hoge bloeddruk, roken, stress, overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding en het drinken van meer dan 2 glazen alcohol per dag. De kans op hart- en vaatziekten is voor mannen groter dan voor vrouwen, en neemt toe naarmate u ouder wordt.

Gebruik deze uitbreiding om je cholesterol niveau bij te houden. Combineer deze uitbreiding met de ‘Bloeddruk’, ‘Bloedsuikerspiegel’, ‘Calorie’, ‘Gewicht’ en ‘Sigaret & tabak’ om een nog beter inzicht te krijgen en om verbanden te kunnen leggen.

©2021 Drimpy

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account