Lichaamsgewicht is de gangbare benaming voor de massa van het (menselijk) lichaam. In Nederland en België geeft men het lichaamsgewicht weer in kilogram.

Het vroegtijdig opsporen van afwijkend lichaamsgewicht is een belangrijke taak van de preventieve gezondheidszorg. Een duidelijk te hoog of te laag lichaamsgewicht kan immers symptoom zijn van een andere onderliggende problematiek. Bij vroege detectie kan er ook vroeger gestart worden met een behandeling. Daarom dat “wegen en meten” een vast onderdeel vormt van de zuigelingenraadplegingen van bijvoorbeeld Kind en Gezin.
Een gezond lichaamsgewicht is belangrijk: mensen die te licht zijn kunnen onder andere last hebben van energiegebrek, mensen met een te hoog lichaamsgewicht kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met hart- en vaatziekten of met versnelde slijtage van gewrichten.

Of het lichaamsgewicht past bij de lengte van het lichaam is uit te rekenen aan de hand van de body mass index (BMI). Hierbij deelt men het lichaamsgewicht door het kwadraat van de lichaamslengte. Over het algemeen wordt bij volwassenen een BMI tussen 18,5 en 25 gezien als een gezond lichaamsgewicht. Tussen 25 en 30 spreekt men van overgewicht. Boven de 30 spreekt men van ernstig overgewicht of obesitas. Voor kinderen gelden andere grenswaarden, omdat die nog in volle ontwikkeling zijn. Voor hen bestaan afzonderlijke tabellen die de metingen vergelijken met de normgroep (afzonderlijk voor jongens en meisjes) van hun leeftijd.

Combineer deze uitbreiding bijvoorbeeld met ‘Bloeddruk’, ‘Hartritme’ en ‘Lengte’ om een inzicht te krijgen in het BMI.

©2021 Drimpy

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account