In Nederland hebben dagelijks zo’n 70.000 mensen een migraineaanval. De aanvallen hebben een heel duidelijk begin en einde. De pijn is hevig en wordt omschreven als een kloppende of bonkende pijn die meestal voorkomt aan één kant van uw hoofd. De plaats waar de hoofdpijn zit kan verschillen en komt voor bij de slapen, in de nek, achter de ogen of boven op uw hoofd. Sommige mensen voelen migraine aan beide zijden van hun hoofd en soms hebben mensen last van pijn in hun nek. De duur en hevigheid van de aanvallen verschilt per persoon én per aanval. Ook de zijde van uw hoofd waar je migraine hebt kan per aanval verschillen. Je hoeft dus niet altijd dezelfde soort migraineaanval te hebben. Migraine wordt gezien als een (erfelijke) aandoening van de hersencellen.

Migraine komt regelmatig voor net zoals spanningshoofdpijn en veel vaker dan bijvoorbeeld clusterhoofdpijn. Migraine heeft in ieder geval twee van de volgende kenmerken:

  • De hoofdpijn komt in aanvallen met een duidelijk begin en einde
  • Pijn aan één zijde van uw hoofd
  • Kloppende, bonkende pijn
  • De hoofdpijn is zeer hevig en beperkt u in uw dagelijkse bezigheden
  • Tijdens een aanval wordt de pijn erger bij lichamelijke inspanning
  • Misselijkheid en/of braken
  • Overgevoelig voor licht en/of geluid

Een migraineaanval kan enkele uren tot zelfs dagen (4 – 72 uur) duren. Er kunnen veel uitlokkende factoren (triggers) zijn die deze hoofdpijn veroorzaken. Hierover leest u meer op de pagina oorzaken van migraine

Voor het eerst een migraineaanval krijgen is voor de meeste mensen zeer beangstigend. De pijn en bijverschijnselen kunnen u het gevoel geven dat u een ernstige aandoening heeft zoals bijvoorbeeld een hersentumor. “Gaat dit weer voorbij? Kan ik straks weer normaal praten en uit mijn woorden komen?” Dergelijke gedachten zijn heel normaal en komen soms bij iedere aanval weer terug. Het is goed om te weten dat deze bijverschijnselen van migraine van voorbijgaande aard zijn.

Binnen de hoofdpijn en migraine uitbreiding kan aangegeven worden hoe jij je voelt (Van heel slecht tot heel goed). Combineer deze uitbreiding bijvoorbeeld met ‘Pijnsensatie’, ‘Pijn/Klacht’ en/of ‘Dagnotitie’ om een nog beter inzicht te krijgen en om verbanden te kunnen leggen.

©2021 Drimpy

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account