Een symptoom is een kenmerk of klacht, die bij een bepaalde ziekte of aandoening hoort. Bekende symptomen zijn bijvoorbeeld hoest, hoofdpijn, koorts, misselijkheid en braken. Wanneer al deze symptomen zich tegelijk voordoen, kan er wellicht sprake zijn van een griep, maar ook van Q-koorts. Van groot belang is natuurlijk het stellen van een precieze diagnose aan de hand van het herkennen van het klachtenbeeld en het patroon van symptomen van de patiënt. Pas daarna kan een behandeling worden ingezet.

Een prodroom of de prodromale fase verwijst in de geneeskunde naar een vroeg symptoom of een groep symptomen die zich voordoen voordat de ziekte zich echt openbaart. Het is een aanwijzing dat een ziekteaanval op het punt van gebeuren staat. Zo ontstaan er een paar uur of een dag voor een migraineaanval prodromale verschijnselen, die kunnen bestaan uit erg actief zijn of juist inactief, gevoelens van somberheid of overmatige vrolijkheid, trek in bepaalde voedingsmiddelen of geeuwen.

Binnen de pijn/klacht uitbreiding kan aangegeven waar je last van hebt en bestaat de mogelijkheid om extra info over de klachten op te schrijven. Combineer deze uitbreiding met de ‘Pijnsensatie’, ‘Gemoedstoestand’ en ‘Dagnotitie’ om een beter inzicht te krijgen en verbanden te kunnen leggen

©2021 Drimpy

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account