Pijn Sensatie

Pijn is een sensorische en/of emotionele ervaring veroorzaakt door feitelijke of mogelijke weefselschade of die beschreven wordt in termen van weefselbeschadiging; ergens in het lichaam is een verwonding of een verwonding dreigt te ontstaan. Pijn kan echter ook ontstaan zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak.

Pijn is een signaal van het lichaam om aan te geven dat er iets mis is, en is dus van vitaal belang voor het behoud van gezond weefsel bij iedereen die een normaal leven leidt. De afwezigheid van pijn kan leiden tot blijvende schade van lichaamsdelen omdat niet adequaat wordt gereageerd op (dreigende) beschadigingen, bijvoorbeeld aan een hand die niet wordt teruggetrokken als een kokende pan wordt aangeraakt. Ook onderdrukking van pijn kan dat effect hebben. Mensen die dagelijks pijnstillers gebruiken of onder hoge druk moeten presteren lopen een extra groot risico op problemen als gevolg van chronische overbelasting. Voorbeeld: iemand die regelmatig pijnstillers gebruikt voor hoofdpijn heeft niet in de gaten dat hij dagelijks zijn knie overbelast.

Binnen de pijnsensatie uitbreiding kan aangegeven worden in welke mate pijn wordt ervaren (Op een schaal van 1 tot 10). Combineer deze uitbreiding bijvoorbeeld met ‘Gemoedstoestand’, ‘Pijn/Klacht’ en/of ‘Dagnotitie’ om een nog beter inzicht te krijgen en om verbanden te kunnen leggen.

©2021 Drimpy

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account