Home » Ziekenhuizen » UMCG

UMCG

Algemene informatie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.

 • Kerntaak: zorg
  Patiënten komen in het UMCG voor ‘gewone’ ziekenhuiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. Alle patiënten uit Noord-Nederland met gecompliceerde of zeldzame aandoeningen worden uiteindelijk naar het UMCG verwezen. Voor sommige zeer complexe behandelingen is het UMCG zelfs het enige ziekenhuis in Nederland. Goede zorg is altijd gebaseerd op de nieuwste inzichten. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij voorop, vanzelfsprekend met oog voor de wensen van onze patiënten. Zorg houdt voor het UMCG niet op bij de ziekenhuismuren. Het UMCG werkt daarom nauw samen met huisartsen, verloskundigen, thuiszorg en tal van andere zorginstellingen.
 • Kerntaak: onderwijs
  De Groningse opleidingen staan zeer hoog aangeschreven en bieden tal van uitdagende extra’s: zo wordt de bachelor Geneeskunde ook in het Engels aangeboden en kunnen excellente geneeskundestudenten een extra opleiding volgen, die gericht is op het doen van wetenschappelijk onderzoek, de Junior Scientfic Masterclass (JSM), of al tijdens hun studie promoveren.
  In het UMCG worden ongeveer 3400 studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en ruim 450 artsen opgeleid tot medisch specialist. Het UMCG heeft alle opleidingen tot specialist in huis. Ook verzorgt het UMCG tal van (zorg)opleidingen op HBO- en MBO-niveau. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Alle opleidingen zijn natuurlijk gebaseerd op de nieuwste inzichten en leiden de beste dokters, verpleegkundigen en paramedici op.
 • Kerntaak: onderzoek
  Het UMCG doet onderzoek naar nieuwe technieken en behandelingen, nieuwe medicijnen en nieuwe vormen van zorg waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. Hierbij wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Het fundamenteel en klinisch onderzoek van het UMCG behoort tot de internationale wetenschappelijke top. De aanwezigheid van unieke biobanken en state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten trekt wetenschappers uit de hele wereld.

Onze missie
Het UMCG bouwt aan de toekomst van gezondheid, in patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en vervolgopleidingen. UMCG wilt in al deze kerntaken excelleren én innoveren, omdat ze weten dat het altijd nog beter kan.
Voor ons zijn drie uitgangspunten vanzelfsprekend:

 • De patiënt als mens is leidend.
  Wij willen dat mensen in de best mogelijke gezondheid leven. Nu en in de toekomst. Alles wat we doen draagt daar aan bij. Ook als we samenwerken met anderen, zoals met zorg-organisaties in de regio.
 • Wij pionieren in onderzoek.
  Ons onderzoek zorgt voor nieuwe kennis over gezondheid, preventie, ziekte en behandeling. Die kennis gebruiken we voor innovaties: praktische verbeteringen in de zorg. Daar profiteren onze patiënten van. Daarom willen we één van de beste (bio)medische kennisinstellingen ter wereld zijn.
 • Wij delen onze kennis in Noord-Nederland en (inter)nationaal.
  Onze kennis is van iedereen. We delen nieuw verworven inzichten met anderen en helpen hen bij een goede toepassing in de praktijk. Ook ons onderwijs is op deze vernieuwing gebaseerd. Dat is goed voor patiënten in Noord-Nederland en elders. We nemen daarom deel aan vele (inter)nationale netwerken en samenwerkingsverbanden, in al onze kerntaken.

Onze visie

In ons werk laten we ons leiden door twee drijfveren:

 • Van mens tot mens, in alles wat we doen
  We werken voor en met mensen, bij alles wat we doen: in patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleiding.
  We zetten ons in voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Hun belang is leidend bij alles wat we doen. We verliezen dat belang geen moment uit het oog en luisteren naar wat patiënten zeggen. Zo versterken we onze zorg in het UMCG, maar ook in de hele zorgketen met andere zorgverleners.
 • Healthy Ageing
  We willen mensen helpen om langer gezond en actief te blijven. Healthy Ageing is onze gemeenschappelijke focus.
  Wij gaan verder dan de klassieke benadering van behandeling en genezing. We kijken ook naar preventie, onderzoeken de oorzaken van veroudering en geven voorlichting over gezondheid, preventie en kwaliteit van leven.

 

Haal je Medische Gegevens op bij dit Ziekenhuis

Haal jouw gegevens op bij ziekenhuizen, klinieken, huisartsen, apotheken en GGZ-instellingen.
Via Drimpy zijn jouw medische gegevens in één volledig overzicht​ altijd bij de hand.

Meer informatie over UMCG

Hieronder is meer informatie, zoals kenmerken, contactgegevens, kwaliteitsindicatoren en wachttijden van UMCG te vinden. Deze informatie is door Drimpy met grote zorgvuldigheid verzameld. De wachttijden worden door dit ziekenhuis zelf bijgehouden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) controleert en verzamelt de wachttijden. Wij halen vervolgens deze gegevens 2-wekelijks automatisch op. Bekijk ze hier of via “Zoek Ziekenhuis Wachttijden en Zoek Kliniek Wachttijden“.


Naam: UMCG - Universiteit Medisch Centrum Groningen
Organisatie: Universitair Medisch Centrum Groningen
Soort Ziekenhuis: Universitair
Type Locatie: Hoofd Locatie Ziekenhuis

Aantal Bedden: 1339
Aantal Medewerkers: 9146
Medisch Specialisten: 1495
Overige Zorgverleners: 2256
Overige Medewerkers: 5395

43 Vakgroepen & Specialismes
AllergologieApotheekAudiologisch CentrumOncologieCardiologieCardiothoracale ChirurgiePsychiatrieRevalidatiegeneeskundeDermatologieDiabetespoliDiëtetiekEndoscopieKlinische GeneticaGeriatrieGynaecologieHandencentrumChirurgieMaag-, Darm- en LeverziektenAcute OpnameInfectieziektenInterne GeneeskundeKaakchirurgieKeel-, neus-, en oorziekten (KNO)KindergeneeskundeLaboratoriumLonggeneeskundeMaag-, Darm- en LeverziektenNefrologieNeurologieNucleaire GeneeskundeVerloskundeOogheelkundeOrthopediePathologiePijncentrumPlastische ChirurgieRadiotherapieRevalidatiegeneeskundeTandheelkundeUrologieVaatchirurgieVasculair CentrumReumatologie

Aantal verrichtingen met wachttijden: 0 verrichtingen
Gemiddelde wachttijd bij dit ziekenhuis: dagen
Meest recente peildatum wachttijden: 21-07-2024

De kortste wachttijd is dagen voor de verrichting(en)

De langste wachttijd is dagen voor de verrichting(en)

Bezoekadres Ziekenhuis
Hanzeplein 1
9713GZ Groningen
Nederland

Postadres Ziekenhuis
Postbus 30.001, 9700 RB Groningen , Nederland

Telefoon: 050-3616161
Email:
Email Cliëntenraad: clientenraad@umcg.nl
Email Klachtenraad: patienteninformatie@bvl.umcg.nl
Website: http://www.umcg.nl


Samenwerkende Partners
Prostaat Centrum Noord Nederland (PCNN)
Ommelander Ziekenhuis Groningen
Punt voor Parkinson
UMC Utrecht
Prinses Maxima Centrum
UMC Groningen Cancer Center
Hanzehogeschool
Rijksuniversiteit Groningen

Patiënttevredenheid NVZ
Cijfer: 8.3 (2015)
Cijfer: 8.3 (2016)

Prijzen & Awards
67e Beste Ziekenhuis van Nederland - Wegwijs
88e Beste Ziekenhuis van Nederland - Elsevier
44e Beste Ziekenhuis van Nederland - AD
25e Beste Ziekenhuis van Nederland - ZorgkaartNederland Independer

Kwaliteitskeurmerken
Cystic Fibrosis behandelcentrum
Darmstoma Zorgwijzer
Patiëntenwijzer bloed- en lymfklierkanker
Patiëntenwijzer prostaatkanker
Pluim voor vruchtbaarheidszorg
Roze lintje borstkanker
Smiley voor kraamafdeling - brons
Urinestoma Zorgwijzer
Vaatkeurmerk
Zorg voor borstvoeding
CCKL-accreditatie laboratorium
Certificaat Hepatitis behandelcentrum (van NVMDL en NIV)
Certificering Sportgezondheidszorg (SCAS)
Erkenning instellingen voor de pijngeneeskunde
ESMO-accreditatie voor palliatieve zorg
GMP-Z voor ziekenhuisapotheek
HKZ-certificaat Dialysecentra
HKZ-certificaat hemofiliebehandelcentra
HKZ-certificaat HIV-behandelcentra
HKZ-certificaat medisch specialistische revalidatiezorg
ISO 15189 laboratorium
ISO 22000 Voedselveiligheid managementsystemen
ISO 9001 voor de zorg
JACIE-accreditatie voor stamceltransplantatie
Keurmerk EKEP
NWHHT-erkenning hoofd-halsoncologie
Predicaat Klompvoetcentrum Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV)

Wij doen ons uiterste best om de correcte en meest recente informatie hier weer te geven. Maar wij kunnen hierop geen garantie geven. Periodiek controleren wij de gegevens van alle ziekenhuizen in Nederland op juistheid.

Deze ziekenhuis pagina is nog niet geclaimd. Zie je hier iets dat niet klopt en ben je werkzaam bij UMCG? Of ben je op een andere manier sterk verbonden aan dit ziekenhuis? Neem dan contact met ons op en claim deze pagina om de hier getoonde gegevens aan te passen en/of aan te vullen met extra informatie.