Home » Drimpy Beeld & Geluid » Patiëntenfederatie NPCF, het persoonlijk gezondheidsdossier

Patiëntenfederatie NPCF, het persoonlijk gezondheidsdossier

Bekijk op deze pagina de volledige uitleg van het NPCF over het Persoonlijk gezondheidsdossier.
Via Youtube kunt u de uitleg bekijken. Deze uitleg had als onderwerp: “Wat is een Persoonlijk gezondheidsdossier” en Drimpy is daar natuurlijk een perfect voorbeeld van.
[drimpy_spacer]
Persoonlijk Gezondheidsdossier
In een Persoonlijk Gezondheidsdossier verzamelt Stef alle gegevens die nu versnipperd bij de verschillende dokters staan. Hij heeft zo een volledig overzicht van zijn dossier.
Nu heeft elke zorg- hulpverlener een eigen dossier over zijn of haar patiënt. De patiënt weet zelf niet wat erover hem of haar in het dossier staat. Gevolg: de patiënt moet vaak zijn medische verhaal toelichten. Het persoonlijk gezondheidsdossier: alle info. verzameld in 1 centraal en persoonlijk document.
Voordelen: volledig overzicht, eigen regie over je gezondheidsinformatie, elke zorgverlener heeft alle info. up-to-date, het verhaal van de patiënt is bekend. Het persoonlijk gezondheidsdossier, maakt samen de zorg beter.

[vc_row padding_top=”20″ padding_bottom=”20″][vc_column][vc_tta_tabs alignment=”center” active_section=”1″][vc_tta_section title=”Voor Wie?” tab_id=”1505222043937-17558bd0-367a”][vc_column_text]Wat is de waarde van een PGD voor het individu, de persoon, de patiënt? Hier is alleen een antwoord op te geven wanneer we dieper ingaan op de situatie van deze persoon. Onderscheid tussen verschillende doelgroepen is essentieel, want de waarde zal voor een zwangere vrouw heel anders zijn dan voor een chronisch zieke of een oudere die niet meer alles zelfstandig kan.
Hieronder geven vier mensen aan hoe zij gebruik zouden maken van een PGD[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=R6Hz3-SFJpM” align=”center”][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Eigen Regie” tab_id=”1505222043985-679e95da-b06e”][vc_column_text]Brigit Kaarls, reumapatiënt, zal nooit vergeten hoe ze jaren geleden ziek werd van Sulfa. Ze kreeg over haar hele lichaam en ook inwendig brandwonden. ‘Ik kon niet meer slikken en had overal pijn. Het was afschuwelijk. Ik bleek allergisch te zijn voor deze stof. Zoiets wil ik nooit meer meemaken.’ Daarom wil ze zelf de regie houden. Een persoonlijk gezondheidsdossier kan haar daarbij helpen.

Ze weet zelf precies wat ze nodig heeft en waar ze niet tegen kan. Ook heeft ze geleerd om dat nauwlettend in het oog te houden. ‘Maar ik heb ervaren dat dat niet altijd lukt. Een paar jaar geleden kreeg ik een licht herseninfarct. Dan ben je het spoor bijster en kun je niet meer zelf de regie houden. Op zo’n moment mis ik een persoonlijk dossier, waar alles goed instaat en dat mijn man kan meenemen naar het ziekenhuis.’

Ook bij een bezoek aan een nieuwe arts of een vakantiedokter kan ze zo’n geheugensteun goed gebruiken. ‘Ze vragen altijd naar je ziektegeschiedenis. De mijne is inmiddels zo uitgebreid dat ik weleens wat vergeet te vertellen. Daarom heb ik altijd mijn medicijnpaspoort bij me, waar ook in staat dat ik allergisch ben voor Sulfa. Maar ik wil bijvoorbeeld ook een overzicht hebben van mijn protheses.’

Daarom wil Brigit zelf een goed dossier hebben en haar medische gegevens mede beheren. ‘Een voordeel is dat ik dan kan zien wat erin staat en of dat ook klopt. Zo wil ik voorkomen dat er iets misgaat. Ik wil zelf de regie hebben, het is mijn lijf.'[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=8VmMzm9cWj8″ align=”center”][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Een Online Medisch Dossier” tab_id=”1505222789358-920a1c35-c353″][vc_column_text]Om grip te krijgen op je gezondheid is het fijn om de krachten van artsen en patiënten te bundelen. Hiervoor werd al jaren geleden het elektronisch patiëntendossier (EPD) bedacht. Tot op de dag van vandaag is dit niet van de grond gekomen. Een initiatief waarbij je als patiënt zelf online je medische gegevens bij kunt houden, én deze kunt delen met je arts, is Drimpy. In een Persoonlijk Gezondheidsdossier verzamelt Stef alle gegevens die nu versnipperd bij de verschillende dokters staan. Hij heeft zo een volledig overzicht van zijn dossier.

Het persoonlijk gezondheidsdossier is van Stef. Stef bepaalt zelf welke informatie hij aan welke dokter en hulpverlener geeft. Hij kan ook zelf informatie toevoegen die hij belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld een dagboek van zijn klachten.[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=2lp3E0VDMjw”][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Hoe Werkt Het?” tab_id=”1505222812127-1fd82ad6-49c5″][vc_column_text]Op Drimpy werk je met een afgeschermd account, dat je eerst moet aanmaken. Als je bent ingelogd in Drimpy kun je medische gegevens invoeren en beginnen met het aanleggen van je eigen dagboek. Om dat dagboek ook beschikbaar te maken voor je behandelaars (en om mensen die niets met je gegevens te maken hebben buiten te houden) moet je je artsen toegang verlenen tot jouw account.[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/ItVAhUtVD7g”][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”20″][vc_column][vc_tta_tabs alignment=”center” active_section=”1″][vc_tta_section title=”Wilma Wind Directeur NPCF” tab_id=”1505223336094-9cd445ba-f4f1″][vc_column_text]

‘Meer regie dankzij PGD’
Wilna Wind, directeur patiëntenfederatie NPCF, beantwoordt in het filmpje drie vragen van patiënten (gesteld via Facebook). Zo vraagt Corrien wat ze met het persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) kan. Volgens Wilna Wind is het een belangrijk middel om zelf regie te krijgen over je zorg. “Al je medische gegevens staan erin en je kunt er zelf ook allerlei gegevens in noteren. Er is nog geen ideaal systeem, maar we doen samen met partners ons uiterste best om te zorgen dat het PGD snel voor iedereen beschikbaar komt.”[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=NlKmciz3gF8″][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”PGD Kader 2020″ tab_id=”1505223336386-95ed5f87-1e13”][vc_column_text]Het project PGD Kader 2020 is door de patiëntenfederatie NPCF, de artsenfederatie KNMG en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) opgestart om een kader te realiseren om de ontwikkeling, invoering en opschaling van Persoonlijke GezondheidsDossiers te faciliteren. Het zogenaamde PGD Kader. De projectpartners bundelen beschikbare (internationale) kennis en ervaring en gaan werken met partnerinitiatieven uit het veld die concrete praktijkervaringen toevoegen. Zodanig dat het PGD Kader daadwerkelijk handen en voeten krijgt.

De stuurgroep wordt gevormd door vertegenwoordigers van de drie partijen in de Nationale Implementatie Agenda eHealth (NIA): NPCF, KNMG en ZN. De stuurgroep houdt toezicht op en geeft sturing aan de uitvoering van het project. De dagelijkse gang van zaken van het project PGD-kader 2020 ligt bij de projectgroep. De projectgroep is een jointteam van NPCF en Capgemini Consulting. Zij draagt zorg voor de uitvoering van alle onderdelen van het project.
Sinds februari 2015 is Drimpy officieel toegelaten om met één van de lopende projecten als partnerinitiatief de samenwerking met de NPCF rondom het PGD Kader 2020 in te vullen. Voor dit partnerinitiatief is gekozen voor een lopend project gericht op ouderenzorg en ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen, namelijk het Project ReAAL waar Drimpy één van de participanten is.Lees meer over het PGD kader 2020[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]