Home » DVZA, wat is dat?

DienstVerlener ZorgAanbieder (DVZA), wat is dat?

Een Dienstverlener in het zorgaanbiedersdomein (DVZA) is een ICT-leverancier van een zorgaanbieder (ZA) met het MedMij-label binnen het MedMij Afsprakenstelsel. De zorgaanbieder slaat gezondheidsgegevens op in zijn zorg informatie systeem (bronsysteem), ook wel het elektronisch patiënten dossier (EPD) van de zorgaanbieder genoemd. Elk type zorgaanbieder heeft een eigen soort bronsysteem (xIS), zoals een ziekenhuis informatie systeem (ZIS), huisarts informatie systeem (HIS) of apotheek informatie systeem (AIS). Drimpy levert aan leveranciers en zorgaanbieders de DVZA functionaliteit met het MedMij Label als service (DaaS).

De DienstVerlener ZorgAanbieder (DVZA) zorgt voor uitwisseling van deze gezondheidsgegevens in het bronsysteem met de Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO) van een patiënt. Dit wordt de use case ‘Verzamelen’ genoemd. Andersom kan een dienstverlener zorgaanbieder (DVZA) ook gegevens vanuit een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) ontvangen. Dit wordt de use case ‘Delen’ genoemd. Een DVZA kan tegelijkertijd de rol van bronsysteem bij diezelfde zorgaanbieder vervullen.

PGO - DVZA - MEDMIJ Domeinen

“Simpel gezegd kan je een PGO zien als de stekker die de elektriciteit opvraagt om iets te laten functioneren en kan je een DVZA zien als de contactdoos die de elektriciteit doorstuurt vanuit het bronsysteem (EPD).”

~ Arnold Breukhoven (Directeur & Oprichter Drimpy)

De rol van een DienstVerlener ZorgAanbieder (DVZA)

PGO’s maken gebruik van zogenaamde gegevensdiensten om gezondheidsgegevens te verzamelen bij de zorgaanbieder. Het is de rol van de DVZA om deze gegevens te ontsluiten. Gegevensdiensten zijn bepaalde standaarden die we in de zorg hebben afgesproken om gezondheidsgegevens te bundelen. Voorbeelden van gegevensdiensten zijn: de Basisgegevens Zorg (BgZ), Medicatiegegevens, Huisartsgegevens, Zelfmetingen, eAfspraken, Documenten (PDF/A) en de Basisgegevens GGZ (BgGGZ). Zo zijn er nog vele andere gegevensdiensten, welke te vinden zijn in de MedMij Catalogus.

Het IT-landschap van een zorgaanbieder kan complex zijn. Meerdere bronsystemen en partijen (XISsen, integrators en/of brokers) spelen namelijk een rol bij de ontsluiting van een MedMij-gegevensdienst. Een zorgaanbieder heeft al snel een unieke samenstelling van (informatie) systemen, die bovendien continu aan verandering onderhevig zijn. Hierdoor heeft een zorgaanbieder niet altijd zicht op softwarewijzigingen en de invloed daarvan op een gegevensdienst. Daarom is binnen MedMij de regierol van een DVZA erg belangrijk.

Naast het ontzorgen van de zorgaanbieder bij gegevensontsluiting, organiseert de DVZA met de betrokken partijen de (her-)kwalificatie voor een bepaalde gegevensdienst en de daaraan gerelateerde systeemrollen.

Veilig online uitwisselen van gezondheidsgegevens dankzij het MedMij label

Officiële MedMij Label - Projecten & UsecasesAlleen DVZA’s met het MedMij label houden zich aan strenge regels. Hierdoor wordt jouw privacy gewaarborgd en worden de juiste gegevens met de PGO uitgewisseld. Drimpy heeft voor de systeemrol DienstVerlener ZorgAanbieder (DVZA) het kwalificatie- en acceptatieproces succesvol doorlopen. Dit is om aan het MedMij afsprakenstelsel te voldoen. Op vrijdag 21 mei 2021 heeft Drimpy vol trots als DienstVerlener ZorgAanbieder (DVZA) het MedMij Label ontvangen. Drimpy heeft als eerste PGO-leverancier in Nederland al op dinsdag 16 april 2019 het MedMij Label ontvangen als Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO). Wij zijn daarmee de enige leverancier in Nederland die zowel een PGO alsmede een DVZA kan aanbieden.

“Drimpy helpt leveranciers van zorg systemen (bronsysteem) aan hun MedMij Label en zorgaanbieders met het behalen van de voorwaarden voor de VIPP-trajecten. In combinatie met Drimpy DVZA als service kan er snel gestart worden en kunnen zorgaanbieders hun VIPP-subsidies veiligstellen.”

Versnellingsprogramma’s Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP)

VIPP - Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en ProfessionalDe DVZA functionaliteit is een voorwaarde voor Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) Zo is ook het gebruik van een PGO door de patiënten populatie van een zorgaanbieder een voorwaarde. Voor ziekenhuizen, klinieken, huisartsen, GGZ-instellingen, apotheken, etc. zijn er specifieke VIPP-programma’s. Deze VIPP-trajecten hebben strakke en keiharde deadlines waarop de zorgaanbieder aan de betreffende voorwaarden voldaan moet hebben. De leverancier van een zorg informatie systeem behaalt in combinatie met onze Drimpy DVZA significant sneller het MedMij Label. Daardoor kan deze leverancier snel van start. Daarnaast kunnen de klanten (zorgaanbieders) van deze leverancier hun bijbehorende VIPP-subsidies eerder veiligstellen.

Wij hebben veel ervaring met de VIPP-trajecten en vele zorgaanbieders bijgestaan als extra service. Dankzij onze bewezen methodiek en helder draaiboek hebben wij al deze zorgaanbieders succesvol ondersteund en begeleid. In alle benodigdheden is voorzien en met onze methodiek gaan we stap voor stap naar succes. Ook als een DVZA-functionaliteit bij de zorgaanbieder aanwezig is. Wij durven de VIPP ondersteuning en begeleiding zelfs aan te bieden met een 100% succes garantie.

Drimpy dienstverlener zorgaanbieder (DVZA) is als service leverbaar

Met onze Drimpy DVZA kunnen wij de uitwisseling van gezondheidsgegevens versnellen voor zorg systemen. Zorgaanbieders en/of leveranciers van zorg informatie systemen die geen (nog) DVZA functionaliteiten hebben, kunnen bij Drimpy direct terecht. Wij hebben voor verschillende leveranciers van zorg informatie systemen de DVZA functionaliteit gerealiseerd. Vraag via het onderstaande formulier meer informatie of een demonstratie van ons platform aan. We vertellen graag meer over de DVZA als een service (DaaS) of over ondersteuning bij het ontwikkelen en/of kwalificeren. Wij helpen u aan uw MedMij label.

Elke combinatie van bronsystemen die een DVZA zoals Drimpy ontsluit, moet het toetredingsproces doorlopen. Omdat wij als DVZA reeds het MedMij Label hebben gehaald, kunnen wij onze Drimpy DVZA als service leveren. Daarnaast hoeven daarom enkel de gewenste gegevensdiensten in combinatie met Drimpy gekwalificeerd te worden. Alle overige onderdelen zoals certificeringen, pentesten en het acceptatie proces is voor het bronsysteem in de combinatie met Drimpy DVZA niet meer nodig. Daarnaast hebben wij inmiddels enorm veel ervaring opgebouwd. Het kwalificatie proces en de voorbereiding daarop kan daardoor via een helder stappenplan doorlopen worden. Dit alles scheelt niet alleen een hoop kosten, maar ook enorm veel (ontwikkel en implementatie) tijd.

DVZA-Functionaliteit nodig? De Drimpy DVZA is beschikbaar als service.

Heeft u als zorgaanbieder of als leverancier van zorg informatie systemen nog geen DVZA functionaliteit?
Heeft u hulp nodig tijdens het ontwikkeling van een eigen DVZA en het kwalificeren daarvan?
Zoekt u ondersteuning voor uw VIPP-traject en bent u benieuwd naar onze 100% succes garantie?
Neem dan contact met ons op voor meer informatie via dit aanvraag formulier.

Drimpy is u graag van dienst en helpt u om het MedMij label én de VIPP doelstellingen te behalen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.