Home » Projecten & Usecases » VIPP – Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional

VIPP – Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional

Een Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP programma) is een belangrijk en door de overheid (VWS) gesubsidieerd traject. Deze programma’s zijn gericht op goede en tijdige informatie-uitwisseling tussen de patiënt (zorgconsument) en de professional (zorgprofessional) evenals tussen instellingen (zorgaanbieders) onderling. Goede en tijdige informatie-uitwisseling is namelijk nodig om kwalitatief goede en veilige zorg te kunnen leveren.

De belangrijkste uitgangspunten in het algemeen

VIPP - Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en ProfessionalEr bestaan meerdere VIPP-programma’s voor de verschillende type zorgaanbieders zoals ziekenhuizen, huisartsen, klinieken, GGZ-instellingen, VVT-instellingen en apotheken. Drimpy levert producten en ondersteuning voor alle trajecten. Alle programma’s zijn aan elkaar gekoppeld. Tevens zijn zij in samenhang opgezet om de uitwisseling van gegevens in de gehele zorg sector te versnellen. Voor elk traject zijn er strakke en keiharde deadlines waarop de zorgaanbieder aan de betreffende voorwaarden voldaan moet hebben.

De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  1. De uitwisseling van medische gegevens tussen instellingen en het daadwerkelijk hergebruik van deze gegevens;
  2. De uitwisseling met de patiënt via de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO);

Om deze uitwisseling tot stand te brengen heeft de zorgaanbieder een dienstverlener zorgaanbieder (DVZA) nodig. Daarnaast moet de PGO én de DVZA beide in het bezit zijn van het MedMij label. De VIPP programma’s zorgen er onder de motorkap voor dat de belangrijkste informatie rondom een patiënt gestandaardiseerd wordt vastgelegd. Hierdoor kunnen systemen beter met elkaar praten, wat ook ten goede komt aan gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. De programma’s InZicht en BabyConnect werken bovendien aan gestandaardiseerde informatie-uitwisseling tussen zorgverleners onderling.

Video afspelen over Samenhang VIPP-programma's

Bekijk hiernaast een video animatie van de NFU met een patiëntreis over de samenhang tussen de VIPP programma’s.

De verschillende trajecten in beeld gebracht

Op dit moment zijn er 8 VIPP trajecten. Daarvan zijn er inmiddels 2 afgerond en 6 nog lopende. Daarnaast is er een traject voor de farmacie (apotheken) in ontwikkeling. Hierna zijn de huidige en door VWS gesubsidieerde trajecten samenvattend in beeld gebracht.

VIPP 1 - Medisch Specialistische Zorg
VIPP 1

Bedoeld voor de Medisch Specialistische Zorg.

VIPP 2 - Overige Instellingen voor Medisch Specialistische Zorg
VIPP 2

Bedoeld voor Overige Instellingen voor Medisch Specialistische Zorg.

VIPP 3 - Geestelijke Gezondheidszorg
VIPP 3

Bedoeld voor Instellingen voor de Geestelijke Gezondheidszorg.

VIPP 4 - GGZ Vrijgevestigden
VIPP 4

Bedoeld voor de Geestelijke Gezondheidszorg Vrijgevestigden.

VIPP 5 - Ziekenhuis, UMC en (ZBC) Kliniek
VIPP 5

Bedoeld voor Ziekenhuizen, UMC's en (ZBC) Klinieken.

VIPP OPEN - Huisartsen
VIPP OPEN

Bedoeld voor de Regionale Coalities van Huisartsen.

VIPP BabyConnect - Geboortezorg
VIPP BabyConnect

Bedoeld voor de Geboortezorg als Regionale Samenwerkingsverbanden.

VIPP InZicht - Cure en Care
VIPP InZicht

Bedoeld voor Zorgaanbieders uit de Cure en Care Sector.

Drimpy helpt met het MedMij label en met de VIPP voorwaarden

Niet elke leverancier van een informatie zorgsysteem (EPD) levert al een DVZA functionaliteit. Daarom helpt Drimpy EPD-leveranciers om een DVZA te ontwikkelen en het MedMij label te behalen. Daarnaast kan Drimpy ook de DVZA met MedMij label als een service leveren (zie de usecase DiSy). Op die manier hun klanten (zorgaanbieders) direct uitwisselen met PGO’s. Bij enkele Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional kan ook een portaal (functionaliteit) worden gebruikt om bepaalde voorwaarden te halen. Maar ook dan heeft het uitwisselen met de PGO van de zorgconsument nog steeds de voorkeur. 

Onze “Powered by Drimpy” service is inzetbaar voor leveranciers die hun klanten extra garantie willen geven om de VIPP-programma’s met succes te voltooien. Daarnaast leveren wij ook ondersteuning en begeleiding. Dankzij onze bewezen methodiek en draaiboek is ondersteuning beschikbaar in heldere pakketten. Wij bieden hierbij zelfs een 100% succes garantie aan.

Vraag meer informatie aan over Drimpy DVZA en/of VIPP begeleiding met 100% succes garantie

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.