Home » Nieuws & Blog » Inzage in geboortezorggegevens voor zwangere met succes beproefd
Vrouw Zwanger Buik - VIPP Babyconnect

Inzage in geboortezorggegevens voor zwangere met succes beproefd

Een belangrijke stap is gezet in de realisatie van de digitale gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en zorgconsumenten in de geboortezorg. Drimpy heeft op 20-12-2021 aangetoond dat vanuit de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gegevens opgehaald kunnen worden bij de zorgverlener. Dit gebeurde via een Proof of Concept (PoC) in samenwerking met VIPP Babyconnect. Het doel is via deze PoC uiteindelijk een integrale zwangerschapskaart te realiseren. Drimpy heeft de viewer met zwangerschapskaart al ontwikkeld.

Vijf variaties getest in deze VIPP Babyconnect Proof of Concept

De DienstVerlener ZorgAanbieder (DVZA) heeft hierin een belangrijke rol. Deze verzorgt de verbinding tussen de FHIR-server van de zorgverlener en de Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO) van de cliënt. Zowel de PGO alsmede de DVZA moeten voldoen aan de MedMij-afspraken en het MedMij label hebben. Op deze manier worden de gegevens op een veilige en gestandaardiseerde manier tussen zorgverlener en cliënt uitgewisseld. Drimpy heeft in deze Proof of Concept (PoC) de rol van DVZA en de rol van PGO op zich genomen.

Aan deze VIPP Babyconnect PoC werkte verschillende leveranciers mee, waarbij vijf variaties werden getest:

  1. FHIR-server ZW-Connect -> DVZA Drimpy -> PGO Drimpy
  2. FHIR-server ZW-Connect -> DVZA Drimpy -> PGO Ivido
  3. FHIR-server ZW-Connect -> DVZA Hinq -> PGO Drimpy
  4. FHIR-server ZW-Connect -> DVZA Stackr -> PGO Quli
  5. FHIR-server ZW-Connect -> DVZA Hinq -> PGO Ivido
VIPP Babyconnect - Geboortezorggegevens uitwisseling en zwangerschapskaart

Uitwisseling tussen zorgverleners onderling én tussen zorgverlener en cliënt

Een belangrijk uitgangspunt van VIPP Babyconnect is dat de FHIR-server van een zorgaanbieder kan worden gebruikt voor de uitwisseling tussen zorgaanbieders onderling én voor de uitwisseling tussen zorgaanbieder en cliënt. Een FHIR-server is een systeem waarin de geboortezorggegevens op basis van de internationale FHIR-standaard opgeslagen en opvraagbaar zijn.


Drimpy heeft de viewer voor een zwangerschapskaart al ontwikkeld. Zorgaanbieders kunnen deze gebruiken en hun regio (RSO, VSV, IGO) op de hoogte brengen. Meer informatie? Neem contact met ons op.

Dankzij deze succesvolle PoC is aangetoond dat een FHIR-server van de zorgaanbieder geschikt gemaakt kan worden. Een koppeling met een MedMij gelabelde DVZA is daarvoor nodig. Met behulp van de MedMij-standaarden kan veilig en gestandaardiseerd geboortezorggegevens tussen zorgaanbieder en cliënt (zorgconsument) uitgewisseld worden. Zo kan op een efficiënte manier worden gerealiseerd dat zorgprofessionals en zorgconsumenten (cliënten) op de juiste informatie en op het juiste moment gegevens kunnen inzien.

Belangrijke stap naar een integrale zwangerschapskaart voor de geboortezorg

De succesvolle uitwisseling van geboortezorggegevens tussen FHIR-server, DVZA en PGO is een belangrijke stap. De gegevens over een zwangerschap en geboorte staan verspreid over vele zorgverlenerssystemen. Het doel is dat de zwangere al deze gegevens kan inzien in haar PGO. Deze specifieke weergave noemen we de integrale zwangerschapskaart. In deze proof of concept werden de fictieve gegevens van een vorige en huidige zwangerschap getoond in de bovenstaande PGO’s.

In een volgende stap willen we realiseren dat ook de gegevens over het kind in een PGO getoond worden. Daarna willen we bereiken dat een zwangere met één druk op de knop de zwangerschapsgegevens uit haar gehele zorgnetwerk kan inzien, zodat de integrale zwangerschapskaart ook echt een tastbaar feit wordt.

Vraag meer informatie aan over onze viewer voor de zwangerschapskaart

Informatie DVZA & VIPP5 Aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.