Home » Projecten & Usecases » MyDigiTwin geeft inzicht in de gezondheid van je eigen hart​
MyDigiTwin geeft inzicht in jouw risico op hartproblemen

MyDigiTwin geeft inzicht in de gezondheid van je eigen hart​

Project MyDigiTwin is een nationaal Big-Data onderzoek waar wij mensen een digitale tweeling willen laten bouwen. Dit gebeurt door middel van kunstmatige intelligentie met gegevens die afkomstig zijn van honderdduizenden mensen. Zo’n digitale tweeling kan mensen in de toekomst helpen om preciezer te weten wat de kans is op hart- en vaatziekten. En kan iemand motiveren om te kiezen voor een gezonde levensstijl. De data in de app van MyDigiTwin zijn niet herleidbaar naar personen. Het platform dat wordt ontwikkeld is een soort knooppunt dat alleen risicoberekeningen uitwisselt.

Met MyDigiTwin maak je een digitale tweeling van jezelf

Wie weet dat hij risico loopt op hart- en vaatziekten, kan actie ondernemen en leed voorkomen of verminderen. Dat is het idee achter MyDigiTwin, een digitale tweeling die je gezondheid ‘spiegelt’ op basis van big data. Met behulp van big data doen wij onderzoek naar het sneller herkennen en behandelen van hart- en vaatziekten. Met een digitale tweeling van jezelf kun je in de toekomst inzicht krijgen in de gezondheid van je eigen hart. Daarom ontwikkelen wij onder de naam “MyDigiTwin” een digitale tweeling applicatie (app & platform) om het risico op hartfalen te berekenen op basis van jouw eigen gezondheidsgegevens.

Project MyDigiTwin onder leiding van Cardioloog prof. dr. Pim Van der HarstProject MyDigiTwin staat onder leiding van Cardioloog prof. dr. Pim Van der Harst: “We maken een platform waar mensen een digitale tweeling van zichzelf kunnen bouwen. Ze gebruiken daarvoor hun eigen gezondheidsgegevens én die van mensen die meedoen aan grote, langdurige gezondheidsonderzoeken. Dat kan vrij eenvoudig, via een app op je mobiel. Daarmee krijg je inzicht in de gezondheid van je eigen hart en het effect van veranderingen in leefstijl daarop.”

Hoe werkt het MyDigiTwin platform

Met het MyDigiTwin platform kan je een Digitale Tweeling van jezelf maken wat gebaseerd is op een vergelijking van uw gegevens met honderdduizenden andere. Dit geeft inzicht in hoe het met je gezondheid ervoor staat en op welke punten je kunt verbeteren. MyDigiTwin kan bovendien ook jouw gegevens vergelijken met de richtlijnen die ook jouw dokter gebruikt. Daardoor krijg je een altijd actueel inzicht in jouw risico op hart- en vaatziekten en kan je zelf helpen vroegtijdig ziekte te herkennen en op tijd een arts raad te plegen.

Wij gebruiken de laatste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Daarnaast gebruiken we de laatst technologie om veilig met jouw medische informatie om te gaan. Op basis van zelf ingevoerde informatie en gegevens van jouw apotheek, huisarts en ziekenhuis genereren wij een gepersonaliseerde risicoscore. Hierdoor weet je meteen waar je staat mbt de gezondheid van je hart. Bijvoorbeeld met het oog op de ontwikkeling van verschillende hart en vaatziekten zoals kransslagadervernauwing, hartinfarct, hartritmestoornis en hartfalen. Maar het project MyDigiTwin kan je ook helpen jouw kans van ziekte en nare uitkomsten te verlagen. Zoals door het effect van aanpassingen op bijvoorbeeld jouw levensstijl zoals dieet en beweging te onderzoeken. Daarnaast kan je een verslag maken van jouw gezondheid zodat je deze kan bespreken met uw eigen behandelend artsen.

Big-Data onderzoek via een publiek-private samenwerking

Het onderzoek is een van de vier Big Data-onderzoeken die worden gefinancierd door de topsector Life Sciences & Health, NWO, ZonMW, de Hartstichting en het ministerie van VWS. In totaal hebben zij ruim 6,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de vier innovatieve onderzoeken. Daarnaast voorziet het Nederlandse eScience Center ieder project van ondersteuning door eScience Research Engineers. Wetenschap en bedrijven werken samen én stemmen af met burgers, patiënten en zorgprofessionals. Dit gebeurd onder de paraplu van het Big-Data onderzoeksplatform Commit2Data

Floris Italianer, directeur Hartstichting: “Het zou prachtig zijn als mensen de signalen van mogelijke hart- en vaatziekten zelf in een vroeg stadium kunnen herkennen. Ze kunnen dan op tijd naar een arts gaan. Het MyDigiTwin-platform kan hieraan een krachtige bijdrage leveren. Ook wordt veel sneller duidelijk wat iemand kan doen om zijn risico te verlagen. Zo kunnen hart- en vaatziekten beter worden voorkomen.”

Partners in dit onderzoek zijn: UMC Utrecht, University of Twente, Erasmus MC, Siemens Healthineers Nederland N.V., HartKlinieken, Drimpy, Harteraad, HartNet Noord-Nederland, Huisartsenpraktijk Waardenburg, Mijnhuisarts BV, Hartstichting, NL Heart Registration, Heartlife Klinieken, Niped, Gezondheidsplein Middelstum, NL Healthcare Institute, The Story Network, RTRN, Menzis, Novartis Pharma B.V., Bayer B.V. en Sanofi-Aventis NL B.V.