Home » Nieuws & Blog » Aanmaken PGO: waar moet je op letten?
PGO aanmaken

Aanmaken PGO: waar moet je op letten?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of website waarin je levenslang informatie over je eigen gezondheid bij kunt houden en waarmee je actief aan de slag kunt gaan met je gezondheid. Zo kun je jouw medische gegevens verzamelen en beheren. Op deze manier houd je grip op je gegevens: van behandelingen tot lab uitslagen, medicijngebruik en inentingen. In dit blog vertellen we je alles wat je moeten weten voor het aanmaken van een PGO of Persoonlijke Gezondheidsomgeving.

MedMij- label

In een PGO kun je je medische gegevens eenvoudig verzamelen, beheren en (later ook) delen. Ook kun je zelf gegevens toevoegen. MedMij ontwikkelde de spelregels waaraan PGO’s en de zorginformatiesystemen van zorgaanbieders moeten voldoen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de uitwisseling van medische gegevens veilig is en dat alle systemen in dezelfde taal met elkaar spreken. Je herkent PGO’s waarbij je op de MedMij-manier gegevens kunt uitwisselen aan het MedMij-label.

Daarom: kies altijd voor een PGO met het MedMij- label

Hieronder staat het logo van MedMij:

Basis RGB

Zie je dit label op de website of in de app van een PGO? Alleen dan weet je zeker dat de uitwisseling van je medische gegevens veilig is.

Het MedMij-label zegt niets over hoe nuttig of handig de functies van een PGO zijn en of deze passen bij jouw situatie en behoefte. Dat bepaal je zelf.

Welke gegevens verzamelen?

Bijzonder aan een PGO is dat je met verschillende zorgverleners kan verbinden. Zoals de huisarts, het ziekenhuis of een therapeut. Zij hebben medische gegevens over jou in hun computer. In een PGO kan jij zelf een kopie van deze gegevens verzamelen. Wil jij dat? Vraag dan eerst aan jouw zorgverlener of hij een MedMij-label heeft. Vaak zie je ook het logo van MedMij in de wacht- of spreekruimte hangen. Nog niet elke zorgverlener in Nederland heeft een MedMij-label, maar wel steeds meer.

Uiteraard is het ook belangrijk dat jouw PGO de gegevens kan verzamelen bij een zorgverlener. Ieder type zorgverlener (bijvoorbeeld huisarts, specialist, GGZ- instelling)  stelt een vastgestelde set van gegevens beschikbaar die door een PGO opgevraagd kan worden. Omdat je als zorgconsument in de loop van je leven met meerdere ziekten/gezondheidsvragen te maken kunt krijgen, en dus met meerder typen zorgverleners, moet jouw PGO ook in staat zijn om alle sets van gegevens (zogenoemde gegevensdiensten) te kunnen verzamelen. 

Enkele voorbeelden van deze gegevensdiensten: Huisartsgegevens, Basisgegevensset Zorg (BgZ), Documenten. HIER vind je een volledig overzicht van de actuele gegevensdiensten.

Daarom: kies voor een PGO die alle gegevensdiensten kan verzamelen, een zogenoemd generiek PGO

Welke functies?

Naast de bovengenoemde basisfunctie van het verzamelen van gegevens (en sommige gegevens ook verzenden vanuit de PGO naar een zorgverlener, delen genoemd), kan een PGO nog andere functionaliteiten aanbieden. De basisfuncties worden altijd gratis aangeboden, voor andere functionaliteiten kan een (klein) maandelijks/jaarlijks tarief worden berekend.

Denk bij andere functies aan de volgende mogelijkheden:

Dagboek bijhouden, zelfmetingen toevoegen, zorgteams samenstellen, social network, medicatie en/of allergieën handmatig toevoegen, koppelen van (gezondheids)apps en wearables (Fitbit, Garmin), uploaden eigen bestanden, persoonlijk gezondheidsadvies.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een PGO, zowel bij ziekte als bij het monitoren van de gezondheid en preventie (voorkomen van ziekte) adviseren wij een PGO te kiezen met, naast de basisfuncties, meerdere functionaliteiten.

Daarom: kies voor een PGO met meerdere functionaliteiten

PGO Aanmaken: daarom Drimpy

  • Eerste MedMij- gecertificeerde PGO van Nederland
  • Verzamelen van alle beschikbare gegevens
  • Koppelen van apps & wearables
  • Mogelijkheid zorgteams en zorgnetwerk
  • Mogelijkheid monitoring & signalering

Hoe kan ik beginnen met het aanmaken van een PGO?

Heel simpel: een account op Drimpy aanmaken en gegevens bij je zorgverlener opvragen.

Voordat je een account gaat aanmaken is het handig om alvast twee apps op je telefoon te downloaden. 

1. Een authenticator app (Drimpy adviseert de app ‘2FAS’)

Voor een PGO geldt dat een zogenoemde twee factor authenticatie verplicht is. Naast inloggen met e- mailadres en wachtwoord wordt er een extra (tweede) beveiligingsstap gevraagd om er zeker van te zijn dat een onbevoegd iemand niet kan inloggen in je PGO. Voor deze tweede stap heeft Drimpy gekozen voor een authenticator app.

De ‘2FAS’ app is te downloaden via Google Play (Android) of de App Store (Apple).

2. De DigiD app.

Deze app is niet nodig om het account aan te maken, maar wel om gegevens op te vragen. Het systeem van de zorgverlener moet er zeker van zijn dat de medische gegevens die opgevraagd worden naar de PGO van de juiste persoon verzonden worden. Zorg voor een geactiveerde DigiD app op uw telefoon, met ID- check.

Een uitgebreide handleiding om het account aan te maken vind je HIER.

Bron: