Home » Nieuws & Blog » Alles wat je moet weten over VIPP en VIPP5
VIPP5 Doel en Modules

Alles wat je moet weten over VIPP en VIPP5

VIPP staat voor Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional. VWS heeft voor verschillende sectoren VIPP-programma’s ingericht, bijvoorbeeld voor de ziekenhuizen, GGZ sector, huisartsen en geboortezorg. De VIPP programma’s zorgen er onder de motorkap voor dat de belangrijkste informatie rondom een patiënt gestandaardiseerd wordt vastgelegd.

Waarom VIPP?

VIPP is een implementatieprogramma. Belangrijkste uitgangspunten zijn de uitwisseling van medische gegevens tussen instellingen en het daadwerkelijk hergebruik van deze gegevens en de uitwisseling met de patiënt via de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Alle VIPP-programma’s werken hieraan.

Welke VIPP trajecten zijn er?

  • VIPP1 Medische specialistische zorg
  • VIPP2 Overige instellingen voor medisch specialistische zorg
  • VIPP3 GGZ
  • VIPP4 GGZ vrijgevestigden
  • VIPP5 Ziekenhuizen, UMCs en zelfstandige klinieken
  • VIPP OPEN (huisartsen)
  • VIPP BabyConnect (geboortezorg)
  • VIPP InZicht (langdurige zorg)
  • VIPP Farmacie

Uitwisseling met een PGO

VIPP5 legt de basis voor gestandaardiseerde digitale informatie-uitwisseling met de patiënt via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) met het MedMij-label. De patiënt kan via de PGO de eigen medische gegevens van bijvoorbeeld de huisarts, de verloskundige of de apotheek delen met zorgverleners. Op die manier krijgt de zorgverlener een completer beeld van de gezondheidssituatie van de patiënt. En de patiënt kan zelf de regie houden op de eigen gezondheid.

Uitwisseling tussen instellingen

VIPP5 richt zich daarnaast op het uitwisselen van medische gegevens tussen instellingen onderling. Het daadwerkelijk hergebruik van deze informatie, waarbij eenmalig vastleggen en meervoudig gebruik het uitgangspunt is. Dit betekent dat de zorgverlener de informatie niet meer hoeft over te typen, eerder beschikt over de juiste medische gegevens en dat de patiënt niet bij elke zorgverlener hetzelfde verhaal hoeft te vertellen.

Zie ook de NVZ- infographic voor het speelveld rondom VIPP5:

Doelstellingen VIPP5:

VIPP5 bestaat uit de volgende drie modules, waarvan module 1 en 3 verplicht zijn:

Module 1: De instelling kan digitaal gegevens beschikbaar stellen aan de PGO van de patiënt conform het MedMij Afsprakenstelsel.

Module 2: De instelling kan digitaal informatie uitwisselen naar de PGO van de patiënt conform het MedMij Afsprakenstelsel en de patiënt kan vanuit de PGO-informatie terugzenden richting de instelling.

Module 3: De instelling kan digitaal de Basisgegevensset Zorg (BgZ) en relevante correspondentie uitwisselen met een andere instelling.

De deadline voor het aantonen van het PGO-gebruik (5 procent van de patiënten in dertig dagen) wordt uitgesteld tot een nader te bepalen moment in 2023. De deadline voor technische realisatie van module 1 blijft wel staan op 30 september 2022.

Drimpy en VIPP

Zoals boven vermeld bestaan er meerdere VIPP programma’s voor de verschillende typen zorgaanbieders zoals ziekenhuizen, huisartsen, klinieken, GGZ-instellingen, VVT-instellingen en apotheken. Drimpy levert producten en ondersteuning voor alle trajecten. Alle programma’s zijn aan elkaar gekoppeld. Tevens zijn zij in samenhang opgezet om de uitwisseling van gegevens in de gehele zorg sector te versnellen. Voor elk traject zijn er strakke en keiharde deadlines waarop de zorgaanbieder aan de betreffende voorwaarden voldaan moet hebben. 

De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  1. De uitwisseling van medische gegevens tussen instellingen en het daadwerkelijk hergebruik van deze gegevens.
  2. De uitwisseling met de patiënt via de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Om deze uitwisseling tot stand te brengen heeft de zorgaanbieder een dienstverlener zorgaanbieder (DVZA) nodig. Daarnaast moet de PGO én de DVZA beide in het bezit zijn van het MedMij label. Zowel Drimpy PGO als Drimpy DVZA zijn in het bezit van dit MedMij label.

Drimpy helpt met het MedMij label en met de VIPP voorwaarden

Niet elke leverancier van een informatie zorgsysteem (EPD) levert al een DVZA functionaliteit. Daarom helpt Drimpy EPD-leveranciers om een DVZA te ontwikkelen en het MedMij label te behalen. Daarnaast kan Drimpy ook de DVZA met MedMij label als een service leveren (zie de usecase DiSy). Op die manier kunnen klanten (zorgaanbieders) direct uitwisselen met PGO’s. Bij enkele Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional kan ook een portaal (functionaliteit) worden gebruikt om bepaalde voorwaarden te halen. Maar ook dan heeft het uitwisselen met de PGO van de zorgconsument nog steeds de voorkeur. 

Onze “Powered by Drimpy” service is inzetbaar voor leveranciers die hun klanten extra garantie willen geven om de VIPP-programma’s met succes te voltooien. Daarnaast leveren wij ook ondersteuning en begeleiding. Dankzij onze bewezen methodiek en draaiboek is ondersteuning beschikbaar in heldere pakketten. Wij bieden hierbij zelfs een 100% succes garantie aan.

Kortom, voor het behalen van de VIPP doelstellingen adviseren wij van Drimpy Drimpy.

Voor meer informatie/aanmelding gebruik het onderstaande formulier.

Bron:


Aanmaken PGO

Vraag meer informatie aan over onze VIPP 5 begeleiding met 100% succes garantie
en/of de meer informatie over de Drimpy DVZA en Drimpy DaaS functionaliteiten
Naam*




Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.